Εκτύπωση

Βελονισμός

acupunctureΒελονισμός
Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Η ιστορία του βελονισμού, όπως και της βοτανοθεραπευτικής χάνεται στις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου, αν και τα πρώτα συγγράμματα που τον αναφέρουν χρονολογούνται από περίπου το 2500 πΧ.

Αποτελεσματικότητα
Σύγχρονες ιατρικές μελέτες που έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε πολλές παθήσεις, ενώ ο κατάλογός τους συνέχεια διευρύνεται, όσο η έρευνα προχωράει. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι μελέτες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τον βελονισμό ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και οικονομικό σύστημα θεραπείας.

Ασφάλεια
Ο βελονισμός στερείται παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από ιατρούς εκπαιδευμένους που τηρούν τους ορθούς κανόνες εξάσκησής του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης και πριν την τοποθέτησής τους το σημείο βελονισμού καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Πολλές μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλειά του όταν εφαρμόζεται σωστά.

Ο Βελονισμός στα πλαίσια της θεραπείας
Όπως όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις, έτσι και ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παραπάνω από έναν τρόπους. Ο Βελονισμός στα πλαίσια της θεραπείας συνδυάζει την φιλοσοφία της Ολιστικής Ιατρικής και την θεραπευτική τέχνη του Βελονισμού. Εξασκώντας τον Βελονισμό στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής ο θεραπευτής επιλέγει τα βελονιστικά σημεία που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα και όχι μόνο τοπικά ώστε να προσφέρει παροδική ανακούφιση. Ο σκοπός του Βελονισμού στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής είναι η θεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει ο βελονισμός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει έναν κατάλογο με παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τον βελονισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Λειτουργικές Παθήσεις
Αλλεργικό Άσθμα
Παιδικό Άσθμα
Αλλεργική Ρινίτιδα
Ιγμορίτιδα
Έλκος Δωδεκαδακτύλου
Έλκος Στομάχου
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
Δυσκοιλιότητα
Διαταραχές που σχετίζονται με την Κλιμακτήριο

Μυοσκελετικά Επώδυνα Σύνδρομα
Αυχενικό Σύνδρομο
Σύνδρομο Βραχιόνιου Πλέγματος
Οσφυαλγία
Ισχιαλγία
Αυχεναλγία
Θωρακαλγία
Αρθρίτιδες και Περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, αγκώνα, αρθρώσεων χεριών και ποδιών
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Μυαλγίες

Παθήσεις Νευρικού Συστήματος
Ημικρανίες
Κεφαλαλγίες
Νευραλγία Τριδύμου
Πάρεση Προσωπικού Νεύρου
Ίλιγγοι
Εμβοές

Ψυχικές και Ψυχοσωματικές Διαταραχές
Χρόνια Κόπωση
Ινομυαλγία
Νευροφυτικές Διαταραχές
Διαταραχές Μνήμης
Διαταραχές Συγκέντρωσης
Διαταραχές Προσαρμογής
Διαταραχές Ύπνου
Διαταραχές Συμπεριφοράς
Διαταραχές Libido

Δερματικές Παθήσεις
Ψωρίαση
Αλλεργικό Έκζεμα
Αλλεργικό Εξάνθημα
Ακμή