Εκτύπωση

Αρωματοθεραπεία

aromaΑρωματοθεραπεία είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που χρησιμοποιεί φυτικές ύλες, γνωστές ως αιθέρια έλαια, και άλλες αρωματικές ενώσεις με σκοπό την εναλλαγή της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας και της υγείας του ατόμου. Δεδομένου ότι ορισμένα αιθέρια έλαια όπως δέντρο τσαγιού έχουν δείξει αντιμικροβιακή δράση, έχει προταθεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των λοιμωδών νόσων

Ιστορία

Η αρωματοθεραπεία μπορεί έχει ρίζες από την αρχαιότητα με τη χρήση αρωματικών ελαίων. Πολλές περιγραφές υπάρχουν από τον Διοσκουρίδη, μαζί με τις πεποιθήσεις της εποχής σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στο έργο του Materia Medicca γραμμένο τον πρώτο αιώνα μ.χ. Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακα με την εφεύρεση της απόσταξης τον ενδέκατο αιώνα όταν οι Αβικέννας απομόνωναν τα αιθέρια έλαια με απόσταξη από ατμό.

Ένας Γάλλος χειρουργός,Zan Valnet πρωτοπόρος σε θεραπευτικές χρήσεις των αιθέριων ελαίων, τα οποία χρησιμοποίησε ως αντισηπτικά για τη θεραπεία των τραυματισμένων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θεωρία

Αρωματοθεραπεία είναι η θεραπεία ή πρόληψη των ασθενειών με τη χρήση των αιθέριων ελαίων. Δύο βασικοί μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν την αποτελεσματικότητα. Το ένα είναι η επίδραση του αρώματος στον εγκέφαλο, ειδικά το μεταιχμιακό σύστημα, μέσω του οσφρητικού συστήματος.  Η άλλη είναι η άμεση φαρμακολογική δράση των αιθέριων ελαίων. Η αρωματοθεραπεία δεν θεραπεύει τις συνθήκες, αλλά μπορεί να βοηθήσει το σώμα να βρει ένα φυσικό τρόπο να αυτοθεραπευτεί και να οικοδομήσει ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.