Εκτύπωση

Αποτοξίνωση

toxin_foot2_afterΤι είναι Αποτοξίνωση;

Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία αποβολής από τα όργανα των άχρηστων ουσιών οι οποίες, αν συσσωρευτούν, γίνονται βλαβερές για την υγεία. Οι άχρηστες αυτές ουσίες  τοξίνες, βαρέα μέταλλα, συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του καπνίσματος, του μολυσμένου αέρα, των φαρμάκων, των απορρυπαντικών, των οικιακών σκευών κ.ά.

Τι είναι Βαρέα μέταλλα;

Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά συστατικά του φλοιού της γης. Δεν μπορούν να διασπαστούν σε απλούστερες μορφές ή να καταστραφούν. Σε μικρή έκταση εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφίμων, του πόσιμου νερού και του αέρα. Σαν ιχνοστοιχεία, μερικά βαρέα μέταλλα (π.χ. χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος, είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος. Εντούτοις, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μπορούν να είναι τοξικά. Δηλητηρίαση από τα βαρέα μέταλλα μπορεί να προκύψει, παραδείγματος χάριν, από τη μόλυνση πόσιμου νερού (π.χ. σωλήνες μολύβδου), υψηλές συγκεντρώσεις στο περιβάλλοντα αέρα κοντά σε πηγές εκπομπής, ή εισαγωγή μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Τα βαρέα μέταλλα είναι επικίνδυνα επειδή τείνουν να αποθηκεύονται στον οργανισμό. Αποθήκευση στον οργανισμό σημαίνει αύξηση στη συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας σε έναν βιολογικό οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Οι ενώσεις συσσωρεύονται στα έμβια όντα οποτεδήποτε λαμβάνονται, και αποθηκεύονται γρηγορότερα από ότι διασπώνται (μεταβολίζονται) ή εκκρίνονται.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα βαρέα μέταλλα, κάντε κλικ εδώ, για να παραπεμφθείτε στην αντίστοιχη ερώτηση.

 

Τι είναι οι Τοξίνες;

Τοξίνη είναι οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και πολύ θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες , μπορεί να μετατραπούν σε τοξίνες αν τις λάβουμε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τοξικότητας (υπερβιταμίνωσης) από βιταμίνη Α, που περιγράφηκε πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, όταν οι εξερευνητές των πόλων έφαγαν το συκώτι από πολικές αρκούδες και υπέστησαν οξεία δηλητηρίαση με βιταμίνη Α.

Ακόμα και υπερβολικές ποσότητες νερού μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα που εμφανίζεται με υπονατριαιμία (χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου στο αίμα) με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Η δηλητηρίαση από νερό είναι πολύ συχνή σε ασκούμενους σε αθλήματα αντοχής και υπεραντοχής, και γίνεται η δεύτερη αιτία κατάρρευσης (σοκ) σε αγώνες που η διάρκειά τους ξεπερνά τις 4 ώρες.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο οργανισμός μας απειλείται κυρίως από ουσίες που δεν έχουμε καθόλου ανάγκη. Ουσίες που δεν προκαλούν κανένα καλό στον οργανισμό, ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα. Ουσίες που κατά βάση είναι εντελώς άχρηστες, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, οι διοξίνες κτλ.

Τοξίνωση του σώματος προκαλείται:
•Από την τροφή και το νερό (διατροφικά)
•Από τους πνεύμονες (εισπνευστικά)
•Από το δέρμα (διαδερμικά)
•Από άλλες οδούς (παρεντερικά, οφθαλμικά κ.τ.λ.)

Μεταβολισμός και Απέκκριση Τοξινών

Από την στιγμή που εισέρχεται μία ουσία στον οργανισμό, υπόκειται στις φυσικές διαδικασίες του μεταβολισμού και της απέκκρισης (αποβολής).

Μεταβολισμός είναι η μετατροπή μίας χημικής ουσίας σε κάποια που είναι λιγότερο τοξική ή ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει πιο εύκολα ή πιο γρήγορα. Μερικές φορές οι τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μεταβολιστούν και αυτό τα κάνει ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, μερικές φορές ο μεταβολισμός μπορεί να μετατρέψει μία ουσία χαμηλής τοξικότητας σε μία άλλη πιο τοξική. Πάντως, συνήθως οι μηχανισμοί αυτοί βοηθούν στην αποτοξίνωση και αποβολή σχεδόν όλων τους ουσιών που απειλούν την υγεία του οργανισμού.

Ο μεταβολισμός στον οργανισμό γίνεται στο ήπαρ όπου υπάρχει μία οικογένεια ενζύμων (κυτόχρωμα) που μεταβολίζει τις ουσίες που βρίσκονται στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι μηχανισμοί αυτοί δεν μπορούν να επενεργήσουν σε τοξίνες και βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στους ιστούς. Αυτές οι τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα πρέπει να φύγουν από τους ιστούς και να φτάσουν στο αίμα.

Αφού οι τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα μεταβολιστούν σε μορφές λιγότερο τοξικές ή που αποβάλλονται πιο εύκολα, έρχεται η σειρά της απέκκρισης. Ανάλογα με τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα αυτά  μπορούν να αποβάλλονται κυρίως από μία οδό, από περισσότερες ή από όλες. Συνήθως, το κύριο βάρος της απέκκρισης το αναλαμβάνουν οι νεφροί και το έντερο (μαζί με τις τοξίνες που αποβάλλονται από τη χολή). Οι πνεύμονες συντελούν σημαντικά όταν η τοξίνη μπορεί να αποβληθεί με την αναπνοή (όπως το αλκοόλ και μερικά προϊόντα από τον καπνό του τσιγάρου και γι’ αυτό μυρίζει η αναπνοή των καπνιστών). Το δέρμα συντελεί λιγότερο, εκτός αν οι υπόλοιποι μηχανισμοί υπερχειλίσουν και οι τοξίνωση γίνει σημαντική. Σε αυτήν την περίπτωση συχνά το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα και ιατρικά περιγράφεται ως εξάνθημα.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την θεραπεία;
Σχεδόν όλοι. Το περιβάλλον που ζούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο και πλούσιο σε τοξίνες. Οι απεκκριτικοί μηχανισμοί είναι συχνά υπερχειλισμένοι από τοξίνες και βαρέα μέταλλα και μία επιπρόσθετη βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η αποτοξίνωση με το Body-Cleanse είναι εξαιρετική για πρόληψη παθήσεων και διαταραχών, αλλά και για θεραπεία μπορεί να ωφελήσει πάρα πολύ.

• Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Άτομα κάτω των 50 ετών μπορούν να κάνουν θεραπεία κάθε δεύτερη ημέρα μέχρι 14 συνεδρίες και μετά  υποχρεωτικό διάλειμμα  2 εβδομάδων. Άτομα άνω των 50 ετών κάθε τρίτη ημέρα μέχρι 14 συνεδρίες και μετά υποχρεωτικό διάλειμμα 14 ημερών

• Τι μπορεί η θεραπεία να βοηθήσει;
Σε μυοσκελετικά προβλήματα, φυσικοθεραπεία, αποβολή τοξικών ουσιών, αρθρίτιδες και στην αθλητική απόδοση διότι μία από τις κύριες τοξίνες που συσσωρεύονται με την άσκηση είναι το γαλακτικό οξύ το οποίο ευθύνεται εν μέρει και για το αίσθημα κόπωσης που νιώθουμε μετά την άσκηση. Το γαλακτικό οξύ είναι ιόν και η αποβολή του επιταχύνεται σημαντικά με το Body-Cleanse. Αυτό μπορεί να βοηθήσει για καλύτερες επιδόσεις.

• Τι είδους υγρό χρησιμοποιείται στην αποτοξίνωση με το Body-Cleanse;
Το υγρό είναι κανονικό νερό βρύσης ή απιονισμένο νερό.

• Γιατί το νερό είναι ζεστό;
Το ζεστό νερό ανοίγει καλύτερα τους πόρους του δέρματος και επιτρέπει στις τοξίνες να το διαπεράσουν ευκολότερα από το δέρμα και να αποβληθούν καλύτερα.