Εκτύπωση

Βαρέα Μέταλλα

polutionΠολλοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα τοξικότητας του υδραργύρου. Αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη τοξίνη. Σκεφτείτε: το silver colloid είναι ένα αντισηπτικό και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για να εμποδίζουν τα βακτήρια στο πόσιμο νερό. Εάν δηλητηριάζει τα μικρόβια, θα δηλητηριάσει και  εσάς. Ο σίδηρος αποτελεί την πιο καταστροφική από όλες τις ελεύθερες ρίζες ("hot iron"), είναι πολύ επιζήμια για τη ζωή.
Το γεγονός είναι ότι όλα τα μέταλλα είναι τοξικά και στο σώμα μας χρειάζονται ειδικά μέσα μεταφοράς και χειρισμού των μηχανισμών για να μην βλάπτουν εμάς. Αυτό ισχύει, όπως ακριβώς και για τα μεταλλικά  στοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο, όπως και για μέταλλα, όπως το κάδμιο και οι ενώσεις αρσενικού.

Βαρέα μέταλλα και καρκίνος
Τα μέταλλα μπορεί άμεσα και έμμεσα να προκαλέσουν βλάβες στο DNA τους και αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (αυτό το ονομάζουμε γονοτοξικότητας). Υπάρχουν, επίσης, πιθανόν μη γονιδιοτοξικοί οδοί, λόγω ερεθισμού ή ανοσο-τοξικότητας. Σίγουρα, ορισμένα μέταλλα είναι γνωστά ότι είναι καρκινογόνα. Αυτά είναι:
• Αρσενικό και ενώσεις του αρσενικού,
• Βηρύλλιο και ενώσεις βηρυλλίου,
• Κάδμιο και ενώσεις καδμίου,
• Ενώσεις του νικελίου
• Εξασθενές  χρώμιο .
Συνήθης στόχος είναι ο πνεύμονας, αν και το αρσενικό έχει μια μοναδική σχέση με τους καρκίνους του δέρματος που έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι γεγονός ότι τα εμφυτεύματα από μέταλλο στο σώμα (όπως, για παράδειγμα, στα οστά) μπορεί να σχετίζονται με παρακείμενους καρκίνους, που προκαλείται από ερεθισμό των ιστών. Ο αείμνηστος Patric Stortebecker στο ίδρυμα Karolinska στη Στοκχόλμη, τόνισε επίσης τη συχνότητα με την οποία ο καρκίνος του σαγονιού βρέθηκε σε συνδυασμό με σφραγίσματα αμαλγάματος από μέταλλο. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι αυτό το ιδιαίτερο είδος «προσθετικής» τείνει να είναι μακροχρόνιο και πολύ συχνό.
Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της οδοντιατρικής είναι το εμφύτευμα τιτανίου, για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών.

Άλλα μέταλλα τα οποία προκαλούν βλάβες
Η παρουσία τοξικών μετάλλων στα συστήματά μας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας παρεμβαίνοντας  στην κανονική βιολογική λειτουργία. Αν και μπορεί να βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σώμα, μια σειρά από αυτά τα βαρέα μέταλλα (αλουμίνιο, βηρύλλιο, κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος) δεν έχουν καμία γνωστή βιολογική λειτουργία. Τα άλλα (αρσενικό, χαλκός, σίδηρος και νικέλιο), πιστεύεται ότι είναι απαραίτητο σε χαμηλές συγκεντρώσεις, αλλά είναι τοξικά σε υψηλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, τα βαρέα μέταλλα διαταράσσουν τη μεταβολική λειτουργία σε δύο βασικούς τρόπους:
1. Πρώτον, συσσωρεύονται και ως εκ τούτου να διαταράσσουν τη λειτουργία σε ζωτικά όργανα και στους αδένες όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, τα οστά, το ήπαρ, κλπ.
2. Δεύτερον, εκτοπίζουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά ανόργανα στοιχεία από όπου θα πρέπει να είναι στο σώμα για να προάγουν τη σωστή βιολογική λειτουργία. Για παράδειγμα, τα ένζυμα είναι καταλύτες για σχεδόν κάθε βιοχημική αντίδραση σε όλες τις διεργασίες του μεταβολισμού. Αλλά αντί του ασβεστίου που βρίσκεται σ 'ένα ένζυμο αντίδρασης, μόλυβδος ή κάδμιο μπορεί να υπάρχει στη θέση του ασβεστίου. Τα τοξικά μέταλλα δεν μπορούν να εκπληρώσουν τον ίδιο ρόλο, όπως τα διατροφικά μεταλλικά στοιχεία, ως εκ τούτου η παρουσία τους καθίσταται κρίσιμη και αποδιοργανώνει την ενζυμική δραστηριότητα.
Επειδή οι επιπτώσεις τους είναι σε θεμελιακό επίπεδο, τα βαρέα μέταλλα μπορεί να είναι αιτιολογικοί παράγοντες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Εάν η εργασία σας ή οι συνθήκες διαβίωσης σας εκθέσουν σε βαρέα μέταλλα, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε την έκθεσής σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτές τις τοξίνες που μπορεί να απορροφηθούν στο σώμα σας - μέσω της διατροφής και ποτών, την έκθεση του δέρματος, καθώς και μέσω του αέρα που αναπνέετε. Έτσι, όποτε είναι δυνατόν, να φοράτε γάντια, η χρήση προστατευτικών αναπνευστικών συσκευών, και συστήματα εξαερισμού.

Η αποφυγή έκθεσης σε βαρέα μέταλλα είναι αδύνατη
Τα εν λόγω προληπτικά μέτρα είναι αξιόλογα και σημαντικά, αλλά τελικά μάταιες. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι αδύνατο σε αυτή την εποχή που ζούμε να μην εκτιθέμεθα σε βαρέα μέταλλα. Είναι απλά θέμα του πόσο και πόσο συχνά.
Πρέπει λοιπόν να απαλλαγούμε από αυτό το δολοφόνο. Πώς θα το κάνουμε;
Η απάντηση είναι αποτοξίνωση.