Εκτύπωση

Ομοτοξικολογία

flowers2Η ομοτοξικολογία  είναι μία (εκλεπτυσμένη) σύγχρονη μορφή της ομοιοπαθητικής και είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενα μορφή της φυσικής ιατρικής στη Γερμανία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 50 χρόνια και ασκείται από συμβατικούς γιατρούς και εναλλακτικούς θεραπευτές.
Η ομοτοξικολογία παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας φάρμακα που συμπληρώνουν τις συμβατικές θεραπείες και παρέχει στον ασθενή καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία από ό, τι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω των συμβατικών  φαρμάκων.
Ομοιοπαθητική και Ομοτοξικολογία
Η ομοιοπαθητική είναι μια μέθοδος ιατρικής θεραπείας σχεδιασμένη να προωθήσει την ίδια διαδικασία επούλωσης του σώματος, προκειμένου να θεραπεύσει ασθένειες. Βασίζεται στην ανακάλυψη ότι μια ουσία σε μικρές δόσεις μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί σε υψηλότερες δόσεις. Η φράση «όμοια θεραπεύονται με όμοια" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια βασική αρχή της ομοιοπαθητικής.

Έτσι, οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της ομοιοπαθητικής είναι «όμοια θεραπεύονται με όμοια," και τα σκευάσματα με την σωστή αραίωση δρουν επανορθωτικά για την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση των τοξικών επιπτώσεών τους.

Στην ομοτοξικολογία, οι ασθένειες θεωρούνται ότι προκαλούνται από τις τοξίνες, είτε τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια οικοτοξίνες, βιολογικές ενδοτοξίνες, μετα-τραυματικών κυτταρικών υπολειμμάτων και, επίσης, υποπροϊόντα των οργανικών μεταβολικών διεργασιών. Επιπλέον, τα συμπτώματα της νόσου αναφέρουν ότι είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του και δεν θα πρέπει απαραίτητα να καταργούνται.

Στην ομοτοξικολογία, κατασκευάζονται ομοιοπαθητικά  προϊόντα συνδυασμένων δυναμοποιήσεων,  σχεδιασμένα  για να λειτουργούν μαζί με τους  μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και να διευκολύνουν την εξάλειψη των τοξικών ουσιών από το σώμα. Όταν χρησιμοποιούνται σκευάσματα συμπλεγμάτων,  που περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες ομοιοπαθητικών προετοιμασμένων ενεργών συστατικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιατρούς και θεραπευτές  για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων. Τα προϊόντα   ομοιοπαθητικών συμπλεγμάτων στην  ομοτοξικολογία είναι εύκολο να κατανοηθούν και να χρησιμοποιηθούν  από τους επαγγελματίες υγείας εκπαιδευμένους στον συμβατικό ιατρικό τρόπο σκέψης, καθώς και από εκείνους που έχουν εκπαιδευτεί στην εναλλακτική ιατρική.

Η ομοτοξικολογία είναι μια γέφυρα μεταξύ της ορθόδοξης ιατρικής που έχει επίκεντρο την ακεραιότητα των ιστών, και την ομοιοπαθητική η οποία έχει επικεντρωθεί στις συστημικές επιπτώσεις της ανισορροπίας στο ίδιο το άτομο.
Το κατευθυντήριο διαγνωστικό και δεσμευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στην ομοτοξικολογία είναι  ο πίνακας  των Έξι-Φάσεων. Ο πίνακας αυτός επιτρέπει την κατανομή των συμπτωμάτων σε καθορισμένα στάδια της αντίδρασης του οργανισμού, και διευκολύνει έτσι την επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων.

1η Φάση:   εκκριτική (απέκκριση) π.χ. ιδρώτας, εμμετός.

2η Φάση:   αντιδραστική (φλεγμονή), π.χ. πυρετός, οξεία βρογχίτιδα.

3η Φάση:   συσσωρευτική (αποθήκευση), π.χ. αρτηριοσκλήρυνση

Επίδραση των δηλητηρίων:

4η Φάση:   διαποτιστική (βλάβη), π.χ. ημικρανία.

5η Φάση:   εκφυλιστική (αλλοίωση), π.χ. αρθροπάθεια.

6η Φάση:   νεοπλασματική (υποστροφή), π.χ. καταστροφή κυττάρων.